De Axolotl

De Axolotl is een salamander een amfibie, ze vallen onder de Molsalamanders.
De Latijnse naam is Ambystoma mexicanum.

Het zijn bedreigde dieren hierom zijn ze op een bedreigde diersoorten lijst geplaatst (Cites). Wat houd dit in? Hierdoor is het belangrijk dat bij het houden van deze dieren de juiste Papieren/Vergunningen in orde zijn. Voor de Axolotl is een Overdrachtsverklaring binnen Nederland voldoende. Voor het aanbieden van nakweek is weer een andere vergunning nodig, het vakbekwaamheid certificaat voor Herpeten. Daarnaast moeten kwekers ook ingeschreven zijn bij het RVO, eenmaal ingeschreven ontvang je een Uniek BedrijfsNummer (UBN).
Hierom is het aan te raden om uw dieren bij een echte kweker, specialist of dierenwinkel te halen. Hier krijgt u altijd een geldige Overdrachtsverklaring/Bon van Aankoop. Bij sommige dierenwinkels moet u er zelf even om vragen, bijvoorbeeld wanneer er op de bon niet staat dat het om een Axolotl gaat. Zo kunt u altijd aantonen dat ze via een legale weg verkregen zijn. Ook steunt u de verkopers die het op de goede manier doen. Daarnaast krijgt u ook op schrift een papiertje/boekje mee hoe je De Axolotl moet verzorgen.


Axolotls zijn zeer aparte dieren, die iedereen laat verwonderen. Ze zijn zo apart en raar dat iedereen blijft kijken naar ze. In sommige series zijn ze zelfs als voorbeeld gebruikt om nieuwe karakters vanuit op te bouwen. In Mexico zijn ze zelfs op hun briefgeld afgedrukt, in Minecraft komen ze ook voor hierdoor zijn ze erg populair geworden onder de jongeren. Het zijn net vissen op pootjes hierom worden ze ook wel de Mexicaanse Wandelvis of Waterhond genoemd, maar het is toch echt een salamander. 1 die Neotenie ondergaat, ofwel ze blijven altijd in hun larvale stadium. Dit houd in dat ze de Kieuwen en Vinzomen behouden, ze blijven dan ook altijd in het water. Op een enkele na die Metamorfoseert. De Axolotl kan een leeftijd  van 3 tot 15 jaar bereiken en je hebt ze echt in allerlei kleurtjes van Roze, Wit, Zwart tot Geel.

Axolotl, Grasmat, Happy, Love   DE AXOLOTL De Axolotl is een salamander een amfibie, ze vallen onder de Molsalamanders. De Latijnse naam is Ambystoma mexicanum.  Het zijn bedreigde dieren hierom zijn ze op een bedreigde diersoorten lijst geplaatst (Cites)

Stel uzelf eerst deze vragen voor u aan een Axolotl begint.
-Kun je de verantwoordelijkheden aan? 
-Om welke reden wil je ze houden.
-Heb je de financiën om ze te verzorgen (Dierenartskosten inbegrepen)

Het zijn gevoelige dieren, belangrijk is dat ze goed verzorgd worden. De waterverversingen goed bij houden, beste is iedere week. Iedere dag even voeren. Doodgaande plantjes weghalen etc. Leg uw kinderen uit waarom een Axolotl het eng vind wanneer ze op het ruitje tikken. Hou de bak goed afgesloten wanneer er katten bij kunnen. Bij een open aquarium dek de zijkanten iets af zodat ze er niet uit kunnen springen.

 

Van oorsprong komen ze voor in 2 zoetwatermeren in Mexico.
-Xochimilco
-Chalco
Tegenwoordig zijn ze vrijwel uitgestorven in het wild.

 

Ze leven al sinds de tijd van de Azteken, hier zijn ook ontzettend veel mythes en legendes over geschreven. Zo gaat er een verhaal dat 1 van de goden in een Axolotl is gaan voortleven. Hier worden ze de Nahuatl genoemd.

In de geneeskunde worden ze ook bestudeerd naar het genezen van wonden, Trauma en ziektes. Maar ook voor hun Regeneratie vermogen.

 

Je kunt ze makkelijk uit uw handen leren eten, voorkeur gaat wel uit naar een Pincet. Zo breng je minder slechte bacteriën over in het water of de diertjes zelf. Wanneer je een nieuw jong diertje aanschaft geef ze eerst te eten zoals de winkel of kweker aangeeft. Wanneer je direct met een Pincet voor de neus het eten gaat aanbieden kan dit zeer stressvol zijn en leid tot situaties dat ze helemaal niet meer willen eten.
Het is altijd leuk wanneer ze naar voren komen en hun pootje tegen het glas aanzetten, om gedag te zeggen.

 

Bij jonge dieren wil er nog wel eens kannibalisme opduiken wanneer je ze samen houd. Na 15-15 cm verdwijnt dit, dan kun je ze makkelijker samen houden mits je ze voldoende voert. Bij de jonge dieren is het veel voeren echt een Must bij het samenhouden. Uit ervaring kan ik ook vertellen dat je ze beter Teveel dan Te weinig kan voeren. Een te dikke axolotl is makkelijker op een dieet te zetten. Bij een uitgehongerd diertje kost het opknappen ontzettend veel tijd en gaat vaak niet meer helaas. Voor je concludeert dat een dier te dik is kun je eerst bij een ervaren houder zijn perspectief vragen.

 

Axolotls hebben echt allemaal een eigen karaktertje, een geweldige keuze voor als huisdier.