Met de opkomst van warmer weer, krijgen we vaak de vraag: hoe kunnen we onze aquaria koel houden?
Wanneer de temperatuur stijgt en het water warmer wordt, zal het metabolisme van je axolotl omhoog gaan. Afvalstoffen zoals ammoniak hopen zich daardoor sneller op in het water. Daarnaast produceert een axolotl meer slijm bij hogere temperaturen, wat voor meer vervuiling zorgt. Hierdoor gaat de waterkwaliteit snel achteruit.
Een verstoorde waterbalans kan leiden tot een Ammonia Crash, wat je kunt testen met een Ammoniak-Test. Wekelijks is een Quick-Test voor het controleren van nitriet en nitraat aan te raden. Wanneer je niet test en je axolotl wordt ineens oranje/rood, of de huid begint er vreemd uit te zien (bij donkere kleurvarianten), kun je ervan uitgaan dat er een Biotoop Crash aan de gang is.
Een goed begin om deze problemen te voorkomen is het efficiënt filteren en regelmatig verversen van het water. Ons advies is om wekelijks minstens 50% van het water te verversen en 250/350 liter per uur per volwassen axolotl te filteren. Zorg dat je filter een lichte stroming op het water oppervlakte creëert. Creëer geen stroming op de bodem, daar houden je axolotls niet van. Daarnaast kun je een zuurstofpompje met een zuurstofsteentje gebruiken om beweging in het water te bevorderen.
Zowel de lichte oppervlaktestroming als het zuurstofsteentje zorgen voor beweging in het aquariumwater, waardoor het wateroppervlak wordt verstoord. Dit bevordert de stofuitwisseling. Deze beweging helpen bij een gezonde stofuitwisseling, wat vooral belangrijk is bij warmere temperaturen waar meer vervuiling optreed.
Wanneer je het filter en de stroming goed hebt ingesteld, zou je geen Ammoniak Crash moeten ervaren, maar blijf alert; er doen zich soms onvoorziene factoren voor.
Nu de beluchting en filtering op orde zijn, gaan we naar de volgende belangrijke stap: het koelen van je aquarium.
Axolotls zijn koudbloedige wezens, wat betekent dat ze de temperatuur van hun omgeving aannemen. Het is Ideaal om het water tussen de 18-22 graden Celsius te houden. Bij temperaturen onder de 18 graden staan ze non-stop in de kweekstand, wat niet goed is voor hun gezondheid.
Om je water koel te houden, zijn er verschillende mogelijkheden:
-
Zoek een koel plekje: Plaats het aquarium op een koele plek in huis zonder extra maatregelen te treffen.
-
Koud water verversen: Ververs regelmatig een deel van het water met koel water om de watertemperatuur te verlagen. Dit vergt wel wat tijd.
-
Gebruik bevroren flesjes water: Hang bevroren flesjes water in het aquarium om de temperatuur te verlagen zonder direct ijs in het water te plaatsen. Dit is veiliger, omdat je axolotl er niet aan vast kan vriezen.
-
Ventilatoren: Plaats ventilatoren boven het aquarium om een luchtstroom over het wateroppervlak te creëren en de uitwisseling van stoffen te bevorderen.
-
Chillers: Gebruik een chiller om het water op een constante koude temperatuur te houden.
-
Airconditioning: Gebruik airconditioning in huis om niet alleen het aquarium koel te houden, maar ook je huiskamer om zelf lekker koel te zitten (Twee vliegen in 1 klap).
Heb je al bovenstaande punten voor elkaar, dan kun je met een gerust hart de zomer in!
